• Een zeil wordt tegen de elementen bestand gemaakt op de taanweide bij Jan Lont.

    Iris Hos

Zondag eerste Taandag bij museum Jan Lont

STROE Bij het Wieringer eilandmuseum Jan Lont wordt aanstaande zondag de eerste Taandag van het seizoen gehouden. Deze demonstratie van een oud ambacht trekt van wijd en zijd belangstelling. Het begint om elf uur, maar al veel vroeger in de ochtend wordt de taanketel op temperatuur gebracht, zodat de eigenaren van scheepszeilen, molenzeilen, dekkleden en touwwerk om elf uur aan de slag kunnen.

De beste methode om dit materiaal tegen rotting te beschermen, is het te tanen met caoutchouc, ook wel bekend als gomhars, die wordt gewonnen uit tropische bomen, voornamelijk de acacia. Vooral als de zeilen zijn geweven van natuurlijk materiaal als katoen, hennep of vlas, blijft na droging een prachtige taankleur op de zeilen achter. Vandaar de benaming 'bruine vloot' voor oude zeilvaartuigen. Het tanen moet geregeld gebeuren, want door zon en regen raakt de conservering uitgewerkt. Vandaar dat bij het museum al zeker twaalf jaar lang, twee keer per jaar, zulke taandagen worden georganiseerd. Er ligt een groot kleed op het gras voor het bezoekerscentrum van het museum, waarop de te tanen zeilen worden uitgespreid, en er zijn bezems, luiwagens en emmers om de taan daarover uit te smeren.

De toegang tot de taanweide is gratis. Natuurlijk is het museum open en er zijn bonnen te koop die kunnen worden ingeleverd voor een gebakken visje, koffie, thee of frisdrank. Wie iets te tanen heeft en dat zondag wil doen, wordt gevraagd dit op te geven bij Iris Hos, tel. (0227) 591820 of 06-57024478.