• Tijjani Reijnders voetbalt met het winnende groepje leerlingen. Zie ook de andere foto's!

  Henk Cornelissen
 • De quiz - gepresenteerd door René de Visser van de Rabobank, Nick van Aart en Tijjani Reijnders - werd door de andere leerlingen vanaf de balustrade gevolgd.

  Henk Cornelissen
 • Ook in de klas kreeg de middenvelder van Jong AZ nog heel wat vragen te beantwoorden.

  Henk Cornelissen
 • De vlogger van AZ, Timo Verbruggen, legt op het digibord met een aantal spelers uit hoe de actie in elkaar zit.

  Henk Cornelissen
 • Aan de leerlingen werden gezonde kookboeken uitgedeeld.

  Henk Cornelissen
 • Tenslotte deelden Nick van Aart, René de Visser, Tijjani Reijnders en Dianne van Langen kistjes met groente en fruit uit.

  Henk Cornelissen

AZ-spelers en -trainers trappen Rabo AZ Foodtour af

DEN OEVER De AZ-selectie en leden van de technische staf van de club trokken vanochtend, verdeeld over 65 basisscholen, door Noord-Holland om de aftrap te doen van de Rabo AZ Foodtour. Dit is een interactief lesprogramma voor de groepen 7/8 waarin voedsel en gezonde voeding centraal staan.

Henk Cornelissen

Een van die scholen is OBS 't Span in Den Oever, waar keepertrainer Nick van Aart en speler Tijjani Reijnders verschenen. Ze beantwoordden vragen, vertelden iets over de club en het belang van gezonde voeding, deelden het lesmateriaal uit en deden een quiz met de kinderen, van wie de winnaars buiten nog even met Reijnders - middenvelder van Jong AZ - en Van Aart een potje mochten voetballen. Later op de ochtend zouden de twee AZ'ers met de Rabo-delegatie nog een school in Wieringerwerf bezoeken.

Maar liefst honderd klassen van 65 scholen duiken in dit maatschappelijke project - samen met AZ, de Rabobank en de agrarische netwerkorganisatie Greenport - in thema's als gezond eten, etiketten lezen en sportvoeding. In elke les wordt een actueel voedsel- of gezondheidsthema behandeld. Gezond eten is belangrijk voor profvoetballers, maar zeker ook voor kinderen. Met filmpjes van AZ-spelers, trainers en voedingsdeskundigen wordt de lesstof aan de klas voorgeschoteld. Vervolgens voeren de leerlingen de opdrachten uit, vastgelegd in vlogs, waarmee ze kans maken op een Foodclinic bij AZ. De winnende vlog wordt vertoond in het stadion, bij een wedstrijd van AZ, die door de winnende klas mag worden bijgewoond. De kinderen krijgen daar twee weken de tijd voor.

Dankzij Greenport Noord-Holland Noord en de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO Noord) kunnen klassen ook een teler in de buurt bezoeken. Hier leren ze dat er veel voedingsproducten die ze eten gewoon uit Noord-Holland komen. Volgens Marbel de Graaf-Montsma uit Wieringerwerf, bestuurslid van LTO Noord, is de agrarische sector beeldbepalend in Noord-Holland. ,,Met ruim vijfduizend agrarische bedrijven zijn wij een 'proeftuin' voor Nederland. Leuk dat we kinderen dit nu ook kunnen laten beleven."

Vier Noord-Hollandse Rabobanken ontwikkelden de Rabo AZ Foodtour samen met AZ Alkmaar en Greenport Noord-Holland Noord. Begin dit jaar sloten de zes gemeenten van JOGG- regio Noord-Holland en GGD Hollands Noorden zich aan.  En nu is LTO Noord ook aangesloten. "Deze samenwerking zorgt ervoor dat we het lesprogramma inhoudelijk nog sterker kunnen maken," sluit Bob van der Hout, directeur Food & Agri bij de Rabobank af.