• Concentratie bij Cor Simon Tijsen, die als derde zou eindigen.

Broederstrijd in Dorpshuis

HIPPOLYTUSHOEF Voor de finale van het vijftiende Wieringer biljarttoernooi in Dorpshuis Hippo stond al vast dat een Schouten zou winnen. De gebroeders Aart en Arnold streden om de titel. In een gelijk opgaande strijd sleepte de oudste van de twee, Aart, de overwinning in de wacht.

Zelden spelen zoveel Wieringer biljarters in één toernooi als in het afgelopen weekeinde in Dorpshuis Hippo. Veertig biljarters van zeven verenigingen streden om het Wieringer biljartkampioenschap libre. Ook Wieringer toppers als Henk Buijs en Bram Takes namen deel aan de strijd om deze eervolle titel. Takes schreef de hoogste serie van het toernooi, 36 caramboles, op zijn naam. Dirk Doves, Willem Waiboer, Peter Kool en Ad Bogert leidden het driedaagse toernooi in goede banen. Zij telden in totaal 4302 caramboles.

Op de laatste dag van het Wieringer kampioenschap werden de finaleronden gespeeld. Cor Simon Tijsen, op het laatste moment wegens een afzegging toegevoegd aan de deelnemerslijst, versloeg zondagmiddag in de troostfinale Kees Bakker en werd daardoor derde. De finale ging vervolgens tussen de gebroeders Aart Schouten uit Hippolytushoef en Arnold Schouten uit Den Oever. Het was een strijd met broederliefde en gelukkig geen broedermoord. Arnold ging voortvarend van start en nam een 8-1 voorsprong, maar Aart nam met een serie van zeven en twee series van vijf caramboles de leiding over. De biljarters stootten soms met wat geluk raak. ,,Dat hoort erbij," was dan het laconieke commentaar. Na 23 beurten stond de eindstand 25-29 op het scorebord en was de finale beslist in het voordeel van Aart Schouten, die zich voor een jaar biljartkampioen van Wieringen mocht noemen.

Jaap Steigstra uit Den Oever, de Wieringer kampioen van vorig jaar, overhandigde met Peter Theunissen van de organiserende Dörper Activiteitensociëteit (DAS) de bekers. Tijdens de finalepartijen, gespeeld onder leiding van bondsarbiter Piet Luiken uit Hippolytushoef, was het Dorpshuis tot op de laatste stoel bezet, vooral met biljarters, die eerder waren uitgeschakeld. Je kon een speld horen vallen.