• Dick Helmerhorst
  • Jeroen Metselaar (Succes) waagt een schot op het doel van Con Zelo.

    Ronald Dasbach
  • Stefan Veldhuis (Wiron) werkt zich langs twee verdedigers van Oudesluis.

    Ronald Dasbach

DWOW alleen aan kop, Succes verrast, Wiron onderuit

HOLLANDS KROON In de vierde klasse A zette DWOW mede- koploper Geel Zwart aan de kant en hielp Succes, kampioen in wissel- valligheid, een handje door Con Zelo, eveneens top-drie, dik te verslaan. Wiron moest in 5A opnieuw de punten laten aan een laagvlieger; nu verloor het van hekkensluiter Oudesluis.

De opluchting was groot bij DWOW, nadat zondag het laatste fluitsignaal had geklonken en de eindstand 3-2 op het bord stond. Gemakkelijk verliep de wedstrijd tegen titelconcurrent Geel Zwart niet. Na achttien minuten namen de bezoekers de leiding. Twee minuten later maakte Mark van Heusden die treffer ongedaan en ging DWOW op jacht naar de voorsprong. Die vond het op schitterende wijze. Remy Kluvers verschalkte de Geel Zwart-goalie met een halve omhaal. Kluvers maakte twintig minuten voor tijd eveneens de winnende, nadat Geel Zwart op gelijke hoogte was gekomen. Vanaf de strafschopstip schoot hij de ploeg van trainer Gregory van Sauers naar een belangrijke driepunter in de strijd om promotie. DWOW is in drie weken tijd van de vierde naar de eerste plaats geklommen. Vorige week kwam het op gelijke hoogte met Geel Zwart en Con Zelo, maar stond het nog derde op basis van het doelsaldo. Nu staan de Wieringermeerders alleen aan kop in de vierde klasse.

Succes werd net als DWOW aan de vooravond van de competitie getipt voor promotie naar de derde klasse, maar zakte af tot diep in het tweede rijtje. Zondag kwam het DWOW tegemoet door Con Zelo met klinkende cijfers te verslaan. Het werd maar liefst 5-0 en vier van de vijf treffers werden gescoord uit dode spelmomenten. Na de zeperd tegen Dirkshorn (5-2) herstelden de Wieringers zich knap. De mede-koploper had niets in te brengen tegen de thuisploeg. Het is voor velen een raadsel waardoor Succes zo laag op de ranglijst staat. Tegen Con Zelo speelde het team van Wouter Rood met veel flair en inzet. Con Zelo had geen moment het idee dat er iets te halen viel en kon zijn hoge positie op de ranglijst niet waarmaken. Het overwicht van de thuisclub leidde niet tot uitgespeelde kansen, maar bij de rust leidde ze niettemin met 2-0. Na een kleine twintig minuten spelen scoorde Maikel Hoekstra uit een corner en vlak voor de rust schoot Stef de Koning van de rand van de zestien een vrije trap in de kruising. Doelman Chris Borst stond aan de grond genageld. Na de pauze was het snel gedaan met de spanning, toen Hoekstra opnieuw scoorde uit een corner (3-0). Daarna deed Kevin de Bruin hetzelfde en de 5-0 kwam op naam van Jop van den Esschert, wie de bal door een verdediger van Con Zelo werd toegespeeld; hij passeerde de keeper en schoof de bal in het lege doel.

De teleurstelling bij de spelers van Wiron was groot toen de ploeg zondag met een 4-5 nederlaag van het veld stapte. Nota bene tegen hekkensluiter Oudesluis, dat in de eerste tien competitieduels niet tot winst was gekomen. Bij de rust was de stand 3-3. Mark Schouwenaar was in de eerste helft twee keer tot scoren gekomen en Sam ten Bokkel maakte de andere treffer voor de equipe van coach Reinier Wagner. Er leek nog genoeg tijd voor Wiron om de favorietenrol waar te maken, ware het niet dat Oudesluis in het eerste kwartier van de tweede helft twee keer scoorde. De derde treffer van Schouwenaar, waarmee de stand op 4-5 kwam, was voor Wiron niet meer dan een doekje voor het bloeden. De thuisploeg was niet bij de les, oordeelde Wagner na afloop. ,,Ik miste bij een aantal spelers een gevoel van beleving. Ondanks dat waren we wel de bovenliggende partij en hadden we op het einde de 5-5 moeten maken. Het was heel slecht van onze zijde.''

Flevo was zondag vrij en datzelfde gold zaterdag voor Wieringermeer, dat aanstaande zaterdag - in het laatste weekeinde voor de winterstop - evenmin in actie hoeft te komen. Dat de ploeg twee keer achter elkaar niet speelt, komt doordat het zaterdagteam van Hollandia na enkele wedstrijden uit de competitie is gehaald. Aanstaande zondag gaat DWOW in Julianadorp op bezoek bij JVC, mag Succes zijn geluk beproeven bij Geel Zwart '30 in 't Zand en krijgt Flevo bezoek van Schagen. In 5A zijn in het komende weekeinde geen wedstrijden..