• Patrick de Visser, Erwin Engelhart, Louisse en Wilco Klein, Jarno Rotgans, Jeannette ten Bokkel (v.l.n.r.) zijn klaar voor de reis. Hun mede-commissielid José Stoop ontbreekt op de foto.

    Henk Cornelissen

'Fijn dat voor ons Brexit is uitgesteld'

DEN OEVER Zestig jeugdspelers van Wiron en veertig volwassen begeleiders en supporters vertrekken op vrijdag 26 april naar Radcliffe-on-Trent. Gedurende vier dagen verblijven ze bij Radcliffe Olympic FC, waarmee de vereniging al sinds de jaren negentig een band heeft.

Destijds was er een uitwisseling; het ene jaar gingen de Wieringers naar Engeland, het andere jaar kwamen de Engelsen hier. Dat stokte toen er door de uitbraak van mond- en klauwzeer geen bezoek mogelijk was. Jeugdspelers van toen vormden zeven jaar geleden een comité om deze uitwisseling ook voor de jeugd van nu mogelijk te maken. Wiron gaat nu voor de vierde keer de Noordzee over. Hinderlijk was de dreiging van de Brexit, maar die kou is nog even van de lucht. ,,Fijn dat ze die speciaal voor ons hebben uitgesteld," klonk het monter in de kantine aan de Oosterkruisweg.

Daar werden de deelnemers aan de reis voorzien van instructies. Dat er zo veel volwassenen meegaan komt doordat er te veel deelnemers zijn voor één bus. In de tweede bus waren echter veel plaatsen over en om daarvan de kosten te beteugelen werden ook ouders ertoe in de gelegenheid gesteld, de reis eens mee te maken. Een van hen is Co Klein, wiens zoon Daan (13) voor het eerst meegaat. ,,Ik ben twee keer geweest, op mijn twaalfde en op mijn zeventiende. Dat was een onvergetelijke ervaring en ik vind het geweldig dat mijn leeftijdsgenoten van toen het weer hebben opgepakt, waardoor Daan nu hetzelfde gaat beleven," vertelt hij.

De spelers die meegaan zijn jongens en meisjes van tien tot achttien jaar. Ze vertrekken al om vijf uur in de ochtend, daar ze om twaalf uur in Duinkerken de boot naar Dover moeten halen en er veel verkeer op de weg wordt verwacht. In Engeland wordt niet enkel gevoetbald, maar ook gewinkeld en een pretpark bezocht. Er zijn nu minder randactiviteiten, om de gastgezinnen wat meer tijd met de kinderen uit Nederland te geven. ,,Dat vinden we zelf ook leuk als ze hier zijn," aldus Erwin Engelhart, woordvoerder van het comité. De volwassenen verblijven in het Ibis-hotel in het nabijgelegen Nottingham. Op 30 april komen de reizigers rond 18.00 uur weer thuis.