• Mike Attinger

Kunstenaar met de bal

Om dat te bereiken zijn uren training nodig. Een aantal keer heeft hij al aangetoond het in zijn mars te hebben de grootste van de wereld te worden. Maarten van Luit werd meermaals Nederlands kampioen en regelmatig gevraagd voor een optreden in shows of bij grote voetbalclubs.

Daarvoor traint hij elke dag. Zeker zo'n vier uur per dag ziet Maarten de wereld vanaf een hele andere kant. Vanaf de onderkant. Als een ballerina haast draait, tikt en roteert hij de bal rond zijn voeten, enkels en nek. Hij steelt de show vooral met de truc op zijn handen. Gracieus pingpongt hij de bal van de ene naar de andere voet. Een fascinerend gezicht. En onmenselijk in de ogen van een leek.

Maarten van Luit werd 10 september 1990 in Amsterdam geboren maar woonde daarna door heel Noord-Holland en zelfs een paar jaar in Denemarken. Nu huist hij sinds een aantal weken in Hippolytushoef. Maar de 27-jarige voetbalkunstenaar heeft zijn pijlen alweer gericht op een nieuwe woonomgeving. "Ik wil naar Hoorn. En dan langzaam richting Amsterdam. Het liefst zou ik daar in de omgeving wonen. Ik hoef niet zozeer midden in de stad te wonen, maar er vlakbij lijkt me fantastisch. Dan kan ik de drukte opzoeken maar ook de rust."

HOLLAND'S GOT TALENT De passie voor freestyle football begon een kleine tien jaar geleden. "Ik heb tot ongeveer mijn veertiende jaar veldvoetbal gedaan. Dat was echt mijn passie tot ik freestyle football ontdekte. Ik was een jaar of achttien. Ik zag op YouTube een filmpje van iemand die allerlei tricks deed met een bal. Het begon met het aanleren van één truc, maar toen ik een aantal onder de knie had en Holland's got Talent zag, dacht ik: 'ik doe mee'."

Hij grijnst. "Ik kwam alle voorrondes door, maar bij de battle verloor ik. Ik heb ook nog meegedaan aan het tv-programma Circus Gerschtanowitz. Ik werd tweede." Daar bleef het echter niet bij. Want de atleet speelde mee in de videoclip van Armin van Buuren – We are here to make some Noise, vertoonde zijn kunsten tijdens open dagen van zo'n twintig eredivisieclubs en werd meermaals Nederlands en zelfs wereldkampioen freestyle voetbal.

Zijn droom kwam uit op 27 oktober 2010. Hij mocht zijn eerste echte grote show doen. Bij Ajax tijdens de rust. "Daar stond ik dan, midden in de Arena, mijn freestyle kunsten te vertonen. Vorig jaar heb ik daar weer gestaan. Op de stip, alles donker om me heen en de spotlights op mij gericht. Het voelde alsof ik in mijn eigen tuin stond", lacht de sporter.

IN POLEN ONTSTAAN Freestyle football is in Nederland flink in opmars. Zoals velen misschien zouden denken is het niet een uit Amerika overgewaaide sport, maar een typisch Europees bedenksel. "Volgens mij is het in Polen ontstaan. Maar Nederland was ook een van de eerste landen waar het snel opkwam. Dat was in 2002. Nog best een nieuwe sport dus." Andere landen waar toptalenten rondlopen zijn Japan en de Scandinavische landen Zweden en Noorwegen.

Inmiddels kan hij er zijn boterham mee verdienen. "Ik verzorg freestyle clinics en voetbalshows. Verder treed ik op in muziekvideo's, doe tv-optredens, buitenlandse projecten, commercials en sta op grote evenementen. Als ik nu zie hoe ver ik al ben... Het begon met een lolletje, maar nu train ik echt elke dag. Het is mijn passie."

Daarvoor traint de topsporter niet alleen zijn lichaam. Mentale voorbereiding is net zo belangrijk, vindt Maarten van Luit. "Je lichaam en geest moeten in balans zijn."

Wie benieuwd is naar zijn kunsten, kan kijken op www.wieringercourant.nl. Daar staat een link naar een van zijn video's.