• Scott Baijs doorploegt het zuigende zand.

    aangeleverde foto

Onstuimig weer voor bikers

WIERINGERWERF De vijfde mountainbikewedstrijd in het kader van de Rabotop Noord-Holland werd verreden tijdens het Beukers Bike Weekend in Petten. Eerstejaars nieuweling Scott Baijs uit Wieringerwerf werd winnaar bij de junioren.

Het weer was onstuimig. Windstoten, regen en zonneschijn wisselden elkaar af. Het parcours, dat voor een belangrijk deel over het strand ging, was zwaar. Er werd gereden in zes categorieën. Eerst startten de topklasserijders, twee minuten later de junioren, weer twee minuten later de funklasse met meteen daar achter de dames. Het was echt buffelen voor de deelnemers. Het zand was zacht en zoog zich vast aan de wielen.

De familie Baijs was er met drie leden vertegenwoordigd. Scott had bij de junioren letterlijk en figuurlijk het geluk op zijn schouders, gezien bijgaande foto met de regenboog achter zich. Zijn broer Troy werd zesde bij de 11- en 12-jarigen. Zij hadden geen strandrace, maar reden over de camping van het recreatiepark De Watersnip, het zenuwcentrum van deze wedstrijd. Hun vader Arnold Baijs deed mee in de funklasse en werd achtenveertigste. In diezelfde categorie eindigde Gerard Wit uit Middenmeer als vijftiende en kwamen de Wieringerwervers Barry Ippel, Ron Scholten en René van der Meij respectievelijk uit op de plaatsen 25, 37 en 57. Marco Pranger uit Hippolytushoef werd hier vierenveertigste.

In de topklasse eindigde Barry Klein uit Hippolytushoef op de 35e plaats. In de categorie van 13- en 14-jarigen werd Lars Wit uit Middenmeer vierde en vond Thomas Ippel uit Wieringerwerf zichzelf terug op de negende plaats. Martijn Geertsma uit Wieringerwerf werd bij de 11- en 12-jarigen zestiende. Bij de jeugd van tien jaar en jonger werden Tijm Meskers en Mathijs Ippel respectievelijk elfde en twaalfde. Eoin Struik uit Slootdorp eindigde in deze groep op plaats 21.

De volgende wedstrijd, de zesde in deze serie van zeven wordt op 10 december verreden in het Dijkgatsbos in de Wieringermeer. De triatlonvereniging De Venne uit Hippolytushoef heeft dan de organisatie.