• Marieke Ton-Groeneweg: ,,Ik heb mijn onafhankelijkheid weer terug. -

    Team Sportservice Schagen

Rollator aan de kant na cursus valpreventie

MIDDENMEER Als je ouder wordt is het moeilijk te accepteren dat niet alles meer even gemakkelijk gaat. Bewegen wordt moeilijker, met als gevolg dat je minder beweegt. Tekort bewegen maakt je nog minder mobiel. De kans op vallen wordt groter. Je komt minder de deur uit. Dan ligt de eenzaamheid op de loer. Voor Marieke Ton-Groeneweg (75) kwam de valpreventiecursus In Balans als geroepen.

Met een versleten heup dacht de Middenmeerse nooit meer achter de rollator vandaan te komen. Die gedachte maakte haar somber. Maar met haar doorzettingsvermogen - ze stopte ook met roken - is ze nu weer mobiel en ze voelt zich veel beter. Ze kreeg van haar dochter de tip deze cursus te gaan doen. In Balans is een beweegprogramma waarmee een enorme verbetering van de spierkracht en evenwicht bereikt kan worden. De kans op vallen wordt zo kleiner. Deelnemers staan steviger in hun schoenen en verbeteren hun conditie, zodat een actiever leven binnen handbereik komt.

Posthuis

,,We zijn op een inloopmorgen in het Posthuis in Middenmeer voor het eerst in aanraking gekomen met de cursus In Balans. Met een mooi klein groepje hebben we de cursus gevolgd. We zijn gestart bij de voetbalclub hier in Middenmeer. Nu zitten we bij Fysiofit. Het is heel gezellig. Na afloop gaan we altijd nog een bakkie doen," aldus mevrouw Ton, die behalve een versleten heup te kampen had met een vaatvernauwing. Na een zwaar jaar is dat uiteindelijk opgelost. Meer beweging deed de rest. ,,Ik ben in oktober geopereerd aan mijn heup. Ik was al een paar keer gevallen. Toen mijn dochter mij tipte ben ik meteen mee gaan doen. Eerst kregen we drie theorielessen. Daar kregen we ook een prachtig theorieboek bij. We begonnen met simpele oefeningen op een stoel. Hoe ga je zitten? Waar moet je rekening mee houden als je ouder wordt?"

Water knoeien

,,Na drie lessen met het boek erbij gingen we flink oefenen. In tien weken kregen we twee keer per week les. We waren heel fanatiek en de oefeningen werden ook steeds leuker! Zo moesten we eens zo snel mogelijk van het ene naar het ander lichtgevende schijfje lopen. Maar de lichtjes gingen steeds aan en uit. We hebben zo gelachen! Ik dacht: hard lopen doe ik nooit meer. Zegt die docent: 'Jullie hebben toch allemaal vandaag hardgelopen!' Ook moesten we lopen met een blad met bekers water en dan over een plankje stappen. Ontzettend leuk!"

Meer contacten

Om te demonstreren hoe ze vooruit is gegaan houdt mevrouw Ton trots haar been omhoog. ,,Dit kon ik niet meer, hè? Ik liep met een rollator en dan nog heel moeilijk. Ik dacht dat ik nooit meer van dat ding af zou komen. Alles zat vast. Massage hielp niet. Ik was zo somber. Ik leek wel uitbehandeld." Dat heeft ze weten te doorbreken. ,,Ik ben gestopt met roken, anders zou ik m'n been verliezen. En ik ben met deze cursus meer gaan bewegen. En nu fiets ik weer! Ik doe weer lekker zelf de boodschappen. Ik kom vaker de deur uit en heb meer contacten. Ook in de groep leef je met elkaar mee. Die rollator staat in de schuur en daar blijft hij ook! Ik heb mijn onafhankelijkheid terug!"

(bron: Team Sportservice Schagen)