• Ruud Slagter drukt zijn wiel als eerste over de streep in Slootdorp. Niet voor het laatst in deze Meertour.

    Dick Helmerhorst

Slagter slaat toe in Meertour

WIERINGERWERF Ruud Slagter uit Lutjebroek heeft met overmacht de Meertour gewonnen. De renner uit de ploeg Adviesgroep Wieringen/Bouwbedrijf Hollands Kroon hield op de laatste dag 43 seconden voorsprong op zijn naaste belager, plaatselijk favoriet Joris Blokker uit Wieringerwerf. Rudy Vriend uit Schagen, rijdend voor de Wieringer ploeg Klein/Keppel, werd derde.

Al na de eerste dag, Hemelvaartsdag, reed Slagter, vooral bekend als marathonschaatser, in de gele trui. Zijn ploeg AGW/BHK 1 won eerst de ploegentijdrit, een weer in het programma teruggekeerd onderdeel, ditmaal in plaats van de gebruikelijke proloog. Daarna startte in Slootdorp de eerste grote omloop. Die werd na tien kilometer geneutraliseerd vanwege een grote valpartij. Na 25 kilometer brak het peloton in drie stukken, maar die kwamen later in de koers weer bij elkaar. Een tweede uitlooppoging van een groep renners werd ook geen succes. De massasprint werd door Slagter gewonnen, voor Blokker en Vriend. Zij konden toen niet weten dat dit ook hun volgorde in de eindrangschikking zou zijn.

De grote omloop vanuit Middenmeer werd vrijdag eveneens door Slagter gewonnen. Al meteen ontstond een kopgroep van vier renners, die na 67 kilometer allemaal weer door het peloton waren achterhaald. Daarna opnieuw vluchtpogingen en enkele kilometers voor de finish een enorme valpartij. Omdat die zich binnen drie kilometer voor het einde voordeed, leverde dat de betrokken renners geen tijdverlies op. Ditmaal won Slagter de eindsprint met Westerlander Martijn Lust als tweede en Joakim Zuidema uit Dokkum op de derde plek.

Zaterdag werd het criterium in Middenmeer ook door Slagter gewonnen; Lust werd opnieuw tweede in de eindsprint en Blokker derde.

De individuele tijdrit op zondag bracht aan de top geen grote verschuivingen met zich mee. Steven Heshusius uit Alkmaar won met geletruidrager Slagter op de vierde plek; die verloor slechts vier seconden aan Vriend en hield Blokker achter zich. Vriend won ook het slotcriterium in Wieringerwerf, voor Blokker en de uit Dirksland afkomstige Gerard van Haaften. Op de natte straatklinkers waren er niet veel meer die lijf en leden nog in de waagschaal wilden stellen voor een betere klassering.