• Stefan Tettelaar met Fleur op de Dijkgatshoeve: ,,Paardrijden doe ik al 24 jaar. -

    Henk Cornelissen

Stefan Tettelaar naar Special Olympics World Games

WIERINGERMEER Stefan Tettelaar is donderdag vertrokken naar Abu Dhabi. De 26-jarige bewoner van de zorgboerderij Dijkgatshoeve maakt deel uit van de Nederlandse ruiterequipe voor de Special Olympics World Games. Dit is het grootste sportevenement voor verstandelijk gehandicapten ter wereld en het wordt, volgens Olympische traditie, eens in de vier jaar gehouden.

Het evenement duurt van 14 tot en met 21 maart. Er doen ruim zevenduizend sporters aan mee uit 177 landen. ,,Ik vind het nu nog wel een beetje spannend," zegt Stefan, als we hem een dag voor zijn vertrek spreken, ,,maar als ik er eenmaal ben is het wel goed, denk ik. Eerst maar even vakantie houden."

Donderdag is de openingsceremonie, met de intocht van de deelnemers. Twee leden van de Nederlandse delegatie zullen in oud-Hollandse klederdracht aan de optocht meedoen. Voordat het zover is, wordt hun een gastprogramma voorgeschoteld. ,,Op de eerste dagen mogen ze de omgeving verkennen en kennis maken met andere sporters, de bevolking en de cultuur van het land," vertelt Ramona Veldhuizen, zijn mentor op de Dijkgatshoeve, die met hem meereist.

En dan komt de paarden-match. Er reizen geen paarden mee, maar er wordt wel bekeken welk paard bij welke ruiter past. Uit Nederland doen 65 sporters mee aan het toernooi en zij worden begeleid door 23 coaches en acht stafleden. Behalve paardensport zal Nederland van zich doen spreken in atletiek, bowling, golf, gymnastiek, handbal, inline-skaten, judo, tennis, wielrennen, zeilen en zwemmen. Stefan doet mee aan drie van de vier hippische onderdelen, namelijk dressuur, springen en 'working trail'. Behalve Ramona wordt hij begeleid door zijn trainer Barbara Dijkman.

Sinds zeven jaar woont en werkt de geboren Rotterdammer op de Dijkgatshoeve aan de Noorderdijkweg. ,,Ik verzorg de koeien en de paarden en zit op de trekker om gras te maaien, te ploegen of te kopeggen," vertelt hij. ,,Paardrijden doe ik al 24 jaar. Toen ik twee was reed ik al op een shetlandpony. Ik train twee keer in de week in Manege Warnaar aan de Langereis bij Oude Niedorp en ben lid van Paardrijden Gehandicapten Opmeer. Ze vinden mij een van de besten die daar rijden. Soms rijd ik goed, soms wat minder, vind ik zelf. Het hangt ervan af hoe ik me voel. Ida Dijkman uit Schagen traint mij altijd, maar zij heeft haar arm gebroken en nu gaat Barbara mee. Van onze vereniging doen vier ruiters mee. We zijn geselecteerd in de nationale wedstrijden van Special Olympics."

Ook op de boerderij rijdt hij wel paard, op Fleur om precies te zijn. Ze moet het nu een paar weken zonder zijn aandacht stellen. Stefan wil wel even met haar op de foto in de stal. De bruine merrie heeft het niet zo op de fotograaf begrepen, maar Stefan is zij als was in de handen.

Wat voor verwachtingen heeft Stefan van de wedstrijd? ,,Geen idee," zegt hij, ,,ik doe gewoon mijn best. Je bent al winnaar als je meedoet."