• Vesdo neemt het doel van DWOW-keeper Tom de Visser onder vuur.

    Dick Helmerhorst

Zevenklappers Succes en DWOW in inhaalwedstrijden

HOLLANDS KROON Zowel Succes als DWOW, de nummers 2 en 3 in de vierde klasse A, hielden deze week in inhaalwedstrijden de hoop op een plek in de nacompetitie levend. Ze deden dat met ruime cijfers. Succes versloeg op eigen veld ZDH met 7-1, DWOW ging op bezoek bij Vesdo en won daar met 7-0.

Vesdo speelt voor het eerst op dit niveau, maar staat al het hele seizoen onderaan. DWOW, dat stiekem nog uitkijkt naar de nog openstaande periodetitel, kwam gemotiveerd aan de start in Schagerbrug, maar moest toch eerst nog even op gang komen. Vesdo toonde veel inzet, maar werd gaandeweg de speelbal van DWOW. In alle linies hadden de Wieringermeerders betere spelers, maar door gemakzucht in de afronding duurde het nog redelijk lang voordat er werd gescoord. De wedstrijd was al enige tijd aan de gang toen Joey Noor de score opende en nog geen kwartier later mocht Yoran Kluvers de 2-0 inschieten. Het werd voor Vesdo pompen of verzuipen; het was niet bij machte de stormloop van DWOW te stoppen en nog geen vier minuten later kreeg Ayco Kluvers een hoge bal van achteruit prima onder controle en met een halve omhaal passeerde hij de keeper van Vesdo; een prachtig doelpunt.

Na de thee zette Vesdo meer druk op DWOW en dat resulteerde wel in wat kansjes maar de spitsen van Vesdo, Kevin de Wit en Peter Houtenbos - hij kwam alleen voor keeper Tom de Visser en schoot hoog over - maar zij kwamen niet tot scoren. Dit offensief duurde maar even. Remy Kluvers was doorgeschoven naar het middenveld, kreeg een afvallende bal van Vesdo voor zijn voeten en van ruim dertig meter schot hij loeihard in (4-0). Het slot offensief werd ingeleid door Lars de Vries. Binnen twintig minuten schoot hij er twee in en nog geen minuut later sloot Ayco Kluvers de rij met het zevende doelpunt. Vesdo is nog niet formeel gedegradeerd, maar het is vrijwel uitgesloten dat de Schagerbruggers zich in de vierde klasse handhaven.

Tegen het als voorlaatste geklasseerde ZDH hoefde Succes zich niet bovenmatig in te spannen. Negentig minuten lang was het eenrichtingsverkeer tegen de bezoekers uit Den Hoorn. Zeven keer wist Succes het net te vinden en dat de uitslag niet nog hoger uitkwam had niet alleen te maken met de kwaliteiten van doelman Daniel Bakker, maar ook met het gebrek aan scherpte in de afronding bij Succes.

De bedoelingen van Succes waren van meet af aan duidelijk. Vroeg druk zetten, snel scoren en afstand nemen. Binnen vijf minuten was het al raak. Waar Bart de Kleine bij de eerste kans nog was gestrand op keeper Bakker, benutte hij de tweede wel. Een schitterende voorzet met buitenkantje rechts van Rick Jansma werd door De Kleine met de borst gecontroleerd en daarna had de snelle spits de hoek voor het uitzoeken (1-0). Vervolgens startte een eenzijdige periode waar het spel zich volledig op de helft van ZDH afspeelde. Tot de thee lag het tempo iets te laag om het de massaal verdedigende Texelaars echt lastig te maken. Er waren nog wel enkele flinke kansen, maar die werden door Ted Jorna, Jesse de Jonge en Maikel Hoekstra niet benut.

In de tweede helft kwam Succes op gang. Uit een voorzet van de prima spelende De Jonge was het opnieuw De Kleine die al vallend de bal onhoudbaar tegen de touwen kopte. Daarna was het de beurt aan Hoekstra. De bijna overal inzetbare routinier liet zien dat hij een prima stand-in is voor de geblesseerde spits Kevin de Bruin. In een tijdsbestek van een kwartier stond er 5-0 op het scorebord na een loepzuivere hattrick. Eerst kopte hij een voorzet van De Jonge via een Texels been binnen, daarna benutte hij de rebound na een afstandsschot van Jeroen Norder en de 5-0 werd ingeleid door De Kleine, die drie verdedigers zijn hielen liet zien alvorens Hoekstra de voorzet te geven.

Daarna scoorde ZDH tegen uit een vlot genomen vrije trap. De verdediging liet zich hierdoor verrassen en Tim Arends verschalkte keeper Martijn Lont, die tot dan toe werkelijk niets te doen had gehad. Het slotakkoord was voor De Kleine en Hoekstra. De laatste maakte zijn vierde van de middag door de bal op de wijze van Bep Bakhuys in het dak van het doel te koppen, na een schitterende actie van invaller Jornt Jonkman. Daarna voorkwam een andere invaller, Sven Verfaille, dat ZDH kon uitverdedigen; hij zette vervolgens goed door en bediende De Kleine, die zijn derde doelpunt maakte.

Een prima uitslag voor Succes dat het komende zondag moet opnemen tegen koploper Winkel. Naar alle waarschijnlijkheid moeten de mannen van Jan Loew dan hun mouwen opstropen, want Winkel kan het kampioenschap binnenhalen bij winst.