• Met het doorknippen van het lint is zweefvliegcentrum Noordkop zaterdagmiddag officieel geopend.

    Paula Seijbel

Zweefvliegcentrum geopend; nieuwe perspectieven

SLOOTDORP Burgemeester Rian van Dam en commissaris van de koning Arthur van Dijk verrichtten zaterdagmiddag, onder toezicht van vele genodigden de officiële opening van Zweefvliegcentrum Noordkop. Dit gebeurde door het doorknippen van een lint. Onder de genodigden bevond zich de voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Luchtvaart, Ronald Schnitker.

Paula Seijbel

In de nieuwe hangaar luisterden zo'n 250 gasten naar toespraken van deze prominente sprekers. In hun speeches feliciteerden zij de club met hun nieuwe terrein en onderkomen en niet zonder reden. ,,De aanleg van een nieuw zweefvliegterrein ergens in Nederland is tegenwoordig heel bijzonder," aldus Schnitker. ,,De laatste jaren raken we alleen maar zweefvlieglocaties kwijt. Het vinden van andere plekken is vaak onbegonnen werk, waardoor de luchtsporten eerder worden beperkt dan bevorderd."

Windpark

Aan de verhuizing van Zweefvliegcentrum Noordkop, voorheen als Zweefvliegclub Den Helder gevestigd aan de Ulkeweg, is een langdurig proces voorafgegaan. De verhuizing was noodzakelijk vanwege de bouw van het Windpark Wieringermeer. ,,De samenwerking tussen alle partijen om de verplaatsing van het vliegveld mogelijk te maken, is goed verlopen. Iets waar ik erg trots op ben," sprak burgemeester Van Dam. Zweefvliegcentrum Noordkop is zelf ook blij met haar nieuwe zweefvliegveld en ruime accommodatie. ,,Dit biedt voor vliegers nieuwe perspectieven. De omgeving is veel gevarieerder dan aan de Ulkeweg," vertelt Auke Visser, de trotse clubvoorzitter. ,,Een prachtig en energiezuinig gebouw voor een professionele zweefvliegclub," loofde commissaris Van Dijk op zijn beurt. ,,De verplaatsing van het vliegveld heeft de club beslist geen windeieren gelegd."

Top van Nederland

Zweefvliegcentrum Noordkop biedt onderdak aan acht 'clubkisten' en daarnaast achttien privétoestellen. ,,Een mooie vloot. Qua hangaar en faciliteiten behorend tot de top van Nederland," aldus Visser. Het vliegveld is 1200 meter lang en 150 meter breed. Het zweefvliegcentrum - met verder nog een hangaar, horeca en kampeer- en parkeerplaatsen - beslaat een oppervlakte van achtduizend vierkante meter. Met 114 leden is het een middelgrote club. ,,Bij ons staat naast vliegplezier veiligheid voorop. Dat geldt voor de technische staat van de vliegtuigen maar ook voor activiteiten op een vliegdag," aldus Visser. ,,Dat ze de burgemeester en mij voorafgaand aan de officiële opening lieten vliegen, getuigt inderdaad van een veilige tak van sport," grapte Van Dijk.

Tijdens de feestelijke middag, muzikaal omlijst door Big Swing Band Alkmaar, werden onder de genodigden vijf rondvluchten verloot, werden demonstraties gegeven, kon gebruik worden gemaakt van een zweefvliegsimulator en liet de modelvliegclub diverse modellen zien. Uit handen van Schnitker ontvingen clubleden Wim Jacobs (oud-voorzitter), Jaap Hollenberg, Lex Hermes en Jan Hoekman voor hun werk aan dit nieuwe zweefvliegcentrum een KNVvL-onderscheiding.