• Irene van Oers heeft weer een nieuw plan bedacht, om de cultuur in Hollands Kroon te verlevendigen.

    Paula Seijbel

Cultuurroutes door de polder

WIERINGERWERF Na de successen van het afgelopen jaar is de stichting Cultuur binnen de Dijken niet stil blijven zitten. ,,Ons nieuwste project, De BinnenRoute, is een ware culturele beleving door de Wieringermeer met een voor ons zeer grote logistieke uitdaging," lacht initiatiefneemster Irene van Oers. ,,Met het bestuur van onze stichting zijn we deze enorme uitdaging aangegaan. Het was fantastisch hoe enthousiast deelnemers en locatiehouders reageerden. We zijn er zeker van dat er drie bijzonder leuke routes zijn uitgestippeld."

door Paula Seijbel

De bedoeling van het project is inwoners van gemeente Hollands Kroon meer binding met elkaar te geven. Jong, oud, bestaande en nieuwe inwoners. Zo zijn er onder andere locaties speciaal voor kinderen en een locatie waar arbeidsmigranten hun cultuur kunnen laten zien, horen of proeven. Op zeventien bijzondere locaties zullen achttien optredens worden verzorgd door getalenteerde mensen die een binding hebben met Hollands Kroon.

Ook de locaties zijn zeer divers. ,,Normaal blijven hiervan de deuren meestal gesloten. Wie en welke locaties het zijn, dat houden we nog een beetje geheim. Iedere week worden via onze website of onze Facebookpagina een of meerdere deelnemers of locaties onthuld," licht Irene toe. Deze week zijn het garagerockband The Timeflies en Remi Gunther. The Timeflies spelen muziek uit de jaren zestig en Remi Gunther betovert menigeen met zijn pianomuziek. Tijdens De BinnenRoute geeft hij een vleugelconcert in de woonkamer van een boerderij.

Tijdens De BinnenRoute is er van alles te zien en te beleven waardoor menig toeschouwer zal worden verrast. Theater, dans, muziek, zang en cabaret; het is nog maar een kleine greep uit het totale aanbod. ,,Op sommige locaties zijn buiten het concert of de voorstelling om exposities te zien." De optredens duren ongeveer een kwartier en zijn verdeeld over drie routes. De routes kunnen per fiets of met daarvoor speciaal ingezette bussen worden gevolgd. Startpunt van iedere route is de Cultuurschuur in Wieringerwerf. Daar zal ook om 12.30 het openingsconcert worden gegeven, door Jeroen Zijlstra en de jazzband Miss Jones. Gezien de verwachte belangstelling hiervoor wordt aangeraden te reserveren.

Via een toegangsbewijs, een passe-partout, kunnen bezoekers gebruik maken van speciaal ingezette bussen die ieder half uur rijden. Deze is tevens geldig als entreebewijs bij iedere locatie. Dit toegangsbewijs is te bestellen via stichting@cultuurbinnendedijken.nl of 0619505135. ,,Iedere bus rijdt een andere route. Het is ook mogelijk die dag meerdere routes te volgen. In verband met de veiligheid willen we bezoekers erop wijzen dat de drie routes alleen met onze bussen of eigen fiets kunnen worden bezocht." De BinnenRoute kan worden afgelegd op zondag 19 mei vanaf 12.30 tot 18.00 uur. Een passe-partout kost vijftien euro (voor wie jonger is dan twaalf jaar een tientje).