• Hilda de Waal houdt de vingers soepel tijdens de repetitie.

    Nancy Rotgans

De mandoline gaat mee op vakantie

Jubileum voor Hilda de Waal bij Oost-Wieringen

DEN OEVER Tijdens de onlangs gehouden jaarvergadering van het mandolineorkest Oost-Wieringen is Hilda de Waal-Cornelissen gehuldigd vanwege haar 60-jarige lidmaatschap.

Het muziek maken heeft de Oeverse van huis uit meegekregen. Haar vader, bakker Anton Cornelissen, speelde niet alleen in het genoemde mandolineorkest, maar ook in het harmonieorkest Apollo en zat tevens bij de toenmalige toneelvereniging. Moeder Alie bespeelde ook de mandoline. Bijna automatisch ging ze op les bij de dirigent, haar buurman Kobus Bakker.

TROUW LID Hilda is rond haar negende jaar begonnen bij het mandolineorkest en al die jaren is ze trouw lid gebleven. Ze heeft ook nog eens ruim dertig jaar in het bestuur gezeten. Het orkest bestaat uit een hechte groep muzikanten. Velen hebben al respectabele jubilea achter de rug. Op Hilda de Waal wordt nooit tevergeefs een beroep gedaan, klinkt het in de vereniging; ze steekt altijd de handen uit de mouwen als hulp wordt gevraagd, bijvoorbeeld bij het voorbereiden van de concerten. In het verleden speelde ze mee met toneelstukken en ze regelt al jaren de in- en verkoop van nieuwe snaren.

OEFENEN Andere hobby's zijn gymnastiek, zwemmen, tuinieren en reizen. Tijdens de tripjes met echtgenoot Jacques gaat de mandoline mee in de camper. Ze vind dat ze moet blijven oefenen om de vingers een beetje soepel te houden. Voor wie de eerste mandolinepartij moet spelen, zijn de stukken nu eenmaal niet altijd eenvoudig.