• Piet was gelukkig niet op zijn mondje gevallen.

    Henk Torenvlied

Een geblesseerde piet in De Kroon

MIDDENMEER Seniorenvereniging De Kroon (SVK) beleefde een gezellige sinterklaasmiddag in het eigen onderkomen aan de Kroonwaard. Het hele plafond was bedekt met Zwarte Piet-vlaggetjes en er lagen mooie kleedjes op de tafels.

Huismuzikant Sjaak Wester was al lang van tevoren bezig met het klaarzetten van zijn accordeon en andere spullen. Hiertoe heeft hij een grote zwarte kist op vier wielen voor de toko gereden. Als hij iets uit de kist haalt dekt hij deze gelijk weer toe met een vrolijk gekleurd laken. ,,Ja, ik dek de bak tegenwoordig maar telkens af. Toen ik laatst in een verzorgingshuis bezig was mijn spullen te installeren, kwam er een dame op me af en die vroeg wie er overleden was," legt hij uit. Kort daarna jaagt hij de stemming aan met allerlei sinterklaasliedjes. Er wordt uit volle borst meegezongen. Op iedere tafel ligt een boekje met teksten, maar er zijn er weinig die de liedjes niet uit hun hoofd kennen. Ook klinken evergreens door de zaal en Sjaak blijkt ook nog eens mooi te kunnen fluiten. Hij krijgt regelmatig applaus. En dan klinkt het lied waar iedereen op wacht: 'Sinterklaasje, kom maar binnen met je knecht'. Tot ieders verbazing is de goedheiligman alleen. Zijn pieten blijken van het dak te zijn gevallen te zijn. Uiteindelijk komt er toch eentje, al is het een kreupele, op krukken. Gelukkig is hij niet op zijn mondje gevallen.

Het Boek van Sinterklaas is even zoek. Het blijkt in de rugzak van Piet te zitten. Een aantal mensen wordt op het matje geroepen bij de sint. Indien nodig verleent Piet assistentie, maar dat gaat lastig op krukken. Als laatste komt Peter Meijer naar voren. Hij pleit voor het vormen van één ouderenvereniging voor Middenmeer, in plaats van de twee die er nu zijn. Samen sterk, is de leus. Dan vertrekt de sint onder luid gezang, waarna nog een gezellige nazit volgt. Dit is ieder jaar weer een hoogtepunt bij de SVK.