• De mannen achter de reünie. Leo Feikes, geflankeerd door Qunliang Lin (Willem) en Kees Blaauw. Bij hen kunnen ook de kaarten worden besteld.

    Henk Cornelissen

Een halve eeuw Detrabar

Henk Cornelissen

Middenmeerder Kees Blaauw hoorde de Amazing Stroopwafels op de radio en dacht terug aan de Detrabar, waar hij in zijn jongensjaren vaste klant was. Hij nam contact op met de uitbater van destijds, Leo Feikes. Die wist dat de kroeg vijftig jaar bestaat. Tijd voor een reünie. Die komt, op 30 maart. Met The Amazing Stroopwafels.

Op 30 maart feest in oudste kroeg van Wieringermeer

De Detrabar werd geopend in november 1968, door Joepert Blokdijk. ,,Het was de eerste kroeg in de Wieringermeer. Ik woonde in Wieringerwerf. Je had in de Wieringermeer wel de hotels Friesland, Smit en Lely en natuurlijk De Maaier, een café met een zaaltje waar we naar films keken. Maar daar kwam ik niet in het café, want daar zat mijn vader al. Als jongen van vijftien ga je daar niet bij zitten. Een vriend van mij was al zestien en die had een brommer. Daar stapte ik achterop. Naar Middenmeer. Het was altijd stampvol met jeugd bij Joepert. Boven had hij ook nog een zaaltje. Afgeladen vol. En ernaast de snackbar, natuurlijk, met de vermaarde slaatjes van Rinus Steenvoorden, alias Rinus de Turk. Die is nu 77 en hier nog steeds klant," weet Feikes.

Nadat Blokdijk de zaak een aantal malen had verhuurd – aan onder anderen Co Giling, Cor Lodder, Arie Blokker en Co Kense – trok Feikes in 1981 de stoute schoenen aan. ,,Ik werkte in die tijd bij Piet Bil in de Mariannebar in Wieringerwerf en wilde daar zelf ook wel een eigen tentje, maar hier kwam ik ook nog steeds. Onder Kense liep het niet geweldig en toen wilde ik het wel eens proberen. Ik huurde het voor een jaar van Joepert met optie tot koop. Toen ik die wilde lichten, stribbelde Joepert tegen, maar uiteindelijk gunde hij het me wel."

TIEN POND PALING Het begin was niet gemakkelijk voor de toen 26-jarige Feikes, die er in Wieringerwerf aan gewend was geraakt tussen zeshonderd klanten te lopen. ,,In de Detrabar kwamen alleen de notoire vrijgezellen nog. Die straalden niet veel gezelligheid uit. De jongens en meiden van mijn leeftijd hadden net allemaal verkering als ze al niet getrouwd waren, dus die generatie was weg. Door evenementen te organiseren – zoals de harddraverij – kreeg ik de loop erin. Er kwam een nieuwe generatie, maar die gebruikte het café als verzamelplek, vanwaar ze op zaterdagavond rond een uur of tien naar Wieringerwerf of Schagen gingen. Die wilde ik wat langer binnen houden en dan moet je wat ondernemen. De mensen komen niet vanzelf. Ik kocht op een zaterdag tien pond paling en die legde ik 's avonds om tien uur op het biljart. Toen wilden ze niet meer weg. Voor de meiden bedacht ik mixdrankjes, met Blue Curaçao en zo. Zij moesten altijd autorijden als de jongens gedronken hadden, maar dat konden ze toen ook niet meer. Dus bleven ze allemaal hangen."

OUDE BEURS Feikes had daarbij het geluk dat Roel Zonneveld veel succes had met de nationaal en internationaal bekende artiesten, die hij liet optreden in de Oude Beurs. ,,Hij heeft Middenmeer groot gemaakt. Die concerten waren altijd om één uur afgelopen en dan had ik de deur nog open voor een afzakkertje. Ik draaide de muziek van de band die dan op zo'n avond had gespeeld. Ook kreeg ik het voor elkaar dat de kermis naar onze kant van de Brugstraat kwam. Bij de kroegen. Behalve ons en de Oude Beurs had je op dit rijtje ook bar De Jager nog en hierachter had je bar De Draver. Ja, die tijd is geweest. Als het goed gaat, hebben mensen de neiging op hun lauweren te gaan rusten. Dan ga je niet met je tijd mee en mis je de boot. Ik ben daarvoor altijd te veel ondernemer geweest. Je moet blijven zoeken naar nieuwe mogelijkheden, voordat het te laat is."

KLANTENBINDING Feikes herinnert zich een optreden van Emotional Feedback, de band uit de Wieringermeer, die in Alkmaar uit het wielerstadion was geregend en vliegensvlug verkaste naar de Detrabar. Ook heeft hij René Froger nog in huis gehad. Verder deed hij aan klantenbinding met een eigen zaalvoetbalvereniging en een biljartclub en door een volleybalclub te sponsoren. Join's Meeting, destijds een gospelkoor en tegenwoordig een popkoor, kwam er na de wekelijkse repetities vanuit de Meerbaak. ,,Op maandagavond," herinnert zich Kees Blaauw, koorlid vanaf 1980. ,,Dat nazitten kon nog wel eens lang duren."

GRIEKSE SINAASAPPELEN De zaak werd uitgebreid met de Achterhand, dat door de echtgenote van burgemeester Johan Knorr op ludieke wijze werd geopend. ,,Het dak kon open en wij lieten haar daardoor in een telekraan naar beneden zakken, waarna ze een voetafdruk in cement zette," lacht Feikes. Met Blaauw erbij kringelen de anekdotes op. Aan de touwtrektoernooien, waarvoor flink werd getraind. Legendarisch zijn de pyjamafeesten met carnaval; ook afgelopen maandagochtend was het weer Kriekenbal. Begonnen met vijftien man en muziek van het Trio Johan Sibum en een biertje voor een gulden; nu met aanzienlijk grotere aantallen en contemporaine prijzen. Er kwamen altijd veel vrachtwagenchauffeurs, voor de landbouwcoöperatie Agrico. ,,Een van hen was een Griek. Die stapte hier binnen en vond maar moeilijk aansluiting. Op een gegeven moment liep hij naar buiten en kwam hij terug met een kist vol sinaasappelen. Nadat hij die had uitgedeeld, werd het groot feest, waarbij ook nog de sirtaki werd gedanst. In de winter van 1986 zaten hier veel truckers ingesneeuwd. Die hebben we toen nog snert gebracht en daarna kwamen veel van die gestrande mensen mee terug, hiernaartoe."

CHINESE WILLEM Feikes was uitbater tot 1996. Na vijftien jaar stapte hij over naar de Tuin van Middenmeer. Hij heeft de zaak sindsdien in de verhuur. Eerst aan Ronald Bolhuis, daarna aan Wendy Hopman en nu, sinds zes jaar alweer, aan Qunliang Lin. De voornaam van deze vrolijke Chinees is onuitspreekbaar voor zijn klanten. 'Willem' komt er nog het dichtste bij, vinden ze, en dus heet hij hier Willem. Hij heeft een stuk of dertig regelmatige klanten, herbergt een dartsclub en eens in de maand wordt er geklaverjast. Het zijn niet meer de getallen van vroeger en de klanten komen laat binnen tegenwoordig. ,,Maar door de snackbar hiernaast gaat het goed. Als we die niet hadden, zouden we het niet redden," zegt hij eerlijk.

BITTERBALLEN De reünie wordt gehouden op zaterdag 30 maart, aanvang 21.00 uur. En The Amazing Stroopwafels komen spelen. Ze zijn een keer of vier in de Detrabar opgetreden en hun 'Ome Kobus' wordt er nog veel gedraaid. Toen Kees Blaauw het op de radio hoorde, zocht hij contact met Leo Feikes. Het café bestond net vijftig jaar. ,,Wat zou het mooi zijn, als we die oude ploeg nog eens bij elkaar konden krijgen," mijmerde Blaauw. De kaartverkoop, voor een tientje per stuk, is deze week begonnen. Op Facebook kunnen de klanten van ooit ook een lijst samenstellen van te spelen nummers, die doen denken aan hun eerste kus of een andere bijzondere jeugdherinnering. Het moet hoe dan ook een bijzondere gebeurtenis worden. ,,Het is voor de generatie die roept dat er nooit wat is. Die hebben soms even een schop nodig," denkt Feikes. ,,Zorg er wel voor dat je genoeg bitterballen hebt," zegt hij tenslotte tegen Willem. Die stelt hem gerust. Ze komen er, en ook nog van het goede merk.