• Behalve de vlootschouw (zie deze archieffoto) gaat het bestuur nu ook over de binnendijkse activiteiten van de Floravereniging.

    Henk Cornelissen

Flora- en Visserijdagen voortaan georganiseerd door één bestuur

DEN OEVER Alle festiviteiten tijdens de Flora- en Visserijdagen in Den Oever, die dit jaar van 23 tot en met 26 augustus worden gehouden, worden vanaf dit jaar georganiseerd door het bestuur van de stichting Vlootschouwcommissie. Zij hebben de taken van de Bloemenvereniging Flora overgenomen. Naast de buitendijkse evenementen (zoals de vlootschouw en vele activiteiten op het Haventerrein), organiseert de Vlootschouwcommissie dit jaar ook de binnendijkse festiviteiten, zoals de kermis en bloemententoonstelling.

Schaarste

Het bestuur van de Bloemenvereniging Flora kampte met schaarste van vrijwilligers. Vorig jaar kon daardoor onder andere geen bloementent worden opgezet. Op de ledenvergadering van 17 mei is besloten de leiding in handen te geven van de Vlootschouwcommissie, dat en bloc is toegetreden tot het bestuur. Het bestuur van de Floravereniging - Astrid Keijzer, Carolina Lont, David Verbiest en kermisexploitant Johan Blokker - is daarvoor afgetreden. ,,Wij hebben dit op ons genomen omdat we de vereniging wilden behouden en om te garanderen dat de traditie in stand blijft," zegt Arnoud Vooijs, secretaris van de Vlootschouwcommissie en nu dus ook van Flora.

Feest blijft hetzelfde

,,Het mooie is: voor de feestgangers die de Flora- en Visserijdagen bezoeken verandert er niets," aldus Vooijs. ,,Wij hebben besloten de taken die de Floravereniging al jaren op zich nam van hen over te nemen. In bepaalde opzichten is dat ook praktischer: bijvoorbeeld bij het aanvragen van vergunningen."

Flora kent ongeveer zevenhonderd leden en de vereniging blijft ook gewoon bestaan. De intentie van de nieuwe organisatie is de bloementent die vorig jaar niet kon worden opgezet en ingericht, weer te laten terugkeren. Ook zal jaarlijks de contributie weer worden opgehaald. Vooijs: ,,Net als in eerdere jaren zullen de kermis en feesttent met horeca weer voor een hoop vertier zorgen."

De jaarmarkt die traditiegetrouw werd georganiseerd zal wel van gedaante veranderen. Op de haven komen dit jaar tientallen kramen te staan, drie dagen lang. Daar zijn al veel aanmeldingen voor, vertelt Vooijs. ,,Dus in plaats van één dag jaarmarkt, is er dit jaar drie dagen markt." Ook het buitendijkse programma met muziek, demonstraties en visproeverijen gaat gewoon door. 

De organisatie is blij het jaarlijkse feest voor het dorp te kunnen behouden. Naast de Flora- en Visserijdagen organiseren zij ook al jaren de Sinterklaasintocht. Om de taken beter te verdelen zijn Richard Wigbout en Leonie Vonder tot het bestuur toegetreden. ,,Met deze groep vrijwilligers gaan we er ook dit jaar weer een spetterend feest van maken," besluit Vooijs.

De stichting roept vrijwilligers die willen bijdragen aan de festiviteiten of ideeën hebben op om zich te melden via info@visserijdagen.nl. ,,Alle hulp en ideeën zijn meer dan welkom!"