• Titia Lont dankt het harmonieorkest van Apollo na de afsluitende Radetzky-mars.

    Henk Cornelissen

Gouden baton voor Titia Lont

DEN OEVER Het is een jubileumjaar voor de muziekvereniging Apollo, die later dit jaar haar honderdste verjaardag viert. Kobus Bakker, Dirk Verfaille en Cornelis Koorn richtten het harmonieorkest op 27 september 1919 op. Nu, honderd jaar later, zitten van laatstgenoemde nog twee nazaten in het orkest, namelijk achterkleinzoon Jacob Smit, die trombone speelt, en diens dochter Josien, die de klarinet hanteert.

Het jubileum zal vooral worden gevierd op 23 november, de avond van het najaarsconcert. Maar in plaats van het geijkte voorjaarsconcert wilde de vereniging eens wat anders proberen. De honderdjarige wil nu eenmaal graag nog honderd jaar door en dan is het belangrijk nu en dan een nieuw publiek binnen te halen. Daarom werden de festiviteiten afgelopen zaterdag geopend met een Maestro-concert, naar het succesvolle televisieprogramma waarin bekende Nederlanders mogen laten zien wie van hen het best een symfonieorkest kan dirigeren. Het leidde tot een vermakelijk programmaonderdeel in een nagenoeg vol Vikingschip.

Voor deze Maestro werden vijf bekenden uit de omgeving aangetrokken. Bakker Edwin Bellis, kokkin Magda Kuipers, oud-burgemeester Titia Lont, voorzitter Michel Pranger van Thalia en kapper Jacco van Veen mochten het orkest dirigeren en een jury, bestaande uit wethouder Theo Meskers, muzikant Ton Bakker en onze redacteur Henk Cornelissen beoordeelde hun verrichtingen.

Enkelen maakten er een komische act van. Magda Kuipers kwam op als Annie de Rooy, Jacco van Veen hulde zich in de kleding van Willy Wonka en Edwin Bellis trok zich na een paar maten even terug om zijn vertrouwde bakkerskloffie aan te trekken, waarna het een stuk beter ging.

Van de jury mochten Jacco van Veen en Titia Lont in een finale nogmaals laten zien wat zij waard waren. Het bleek 'too close to call', en daarom liet voorzitter Meskers het orkest de doorslaggevende stem. Voor Titia Lont gingen achttien leden staan, voor Jacco van Veen zestien. Meskers dacht nog even dat het andersom was, maar reikte uiteindelijk toch de 'gouden baton' uit aan Titia Lont, die de Tiger Rag in de tweede ronde tot een goed einde had weten te brengen. Als beloning mocht zij de avond afsluiten met de fameuze Radetzy-mars.