• Manus Uijthof, blij verrast, met zijn gezin.

    Bert Loos

Manus Uijthof erelid toneelvereniging Succes

HIPPOLYTUSHOEF Voorzitter Daniëlle Elzinga van toneelvereniging Succes beëindigde de jaarvergadering niet met de gebruikelijke klap met de hamer. Ze zette een markante toneelspeler in de schijnwerpers. Manus Uijthof werd benoemd tot erelid van de vereniging.

Manus werd 46 jaar geleden lid van de toen nog jonge vereniging. In zijn carriëre speelde hij tientallen rollen. Bij velen staat zijn glansrol als Scrooge in ][A Christmas carol van Charles Dickens in het geheugen gegrift. Maar hij was meer dan toneelspeler. Vele jaren werden kleding en decorstukken bij hem op zolder en in de schuur opgeslagen. Dat leidde op jaarvergaderingen wel eens tot commentaar, wanneer Manus zich afvroeg wanneer die 'rommel' nu eindelijk eens opgeruimd zou worden. Tijdens het carnaval, waaraan de vereniging in het verleden met een praalwagen deelnam, was de schuur van Manus de werkplaats en stak hij ook zelf de handen uit de mouwen. Toen hij trouwde trok de hele club met een bus naar Friesland; daar was de bruiloft.

Snor omhoog

Daniëlle Elzinga onthulde een bijzonder trekje van Manus: ,,Als hij zijn tekst kwijt is kun je dat zien aan zijn snor, want die gaat omhoog." Dat was nu ook het geval. ,,Ik sta een beetje perplex, maar ik ben een beetje heel blij!" Nog altijd is Manus trouw aanwezig bij de wekelijkse repetitie in Dorpshuis Hippo. Een nieuwe voorstelling staat al op de rol. Dat wordt een kinderstuk en juist daarvan is Manus een groot liefhebber.

Afzakkertje

Een biertje hoort er voor Manus bij en na afloop van de repetitie gaat hij nogal eens om een 'afzakkertje' in café Het Stamineeke. Na de jaarvergadering werd dat cafébezoek een keertje overgeslagen. Zijn vrouw en kinderen waren natuurlijk ook uitgenodigd en er werd nog gezellig nagezeten.