• Repetitie scéne 'Theedrinken'. Toeschouwers wordt thee aangeboden maar of het verstandig is deze te drinken?

    Paula Seijbel

Repetities voor verteltheater in volle gang

WIERINGERWERF Een spannende winter-verteltheatervoorstelling met als thema 'Aardedonker vol Eigen Aardigheden' is het derde theaterproject voor senioren in gevecht met de elementen en tevens het tweede verteltheater van de stichting Cultuur binnen de Dijken. Volgend jaar is het thema 'Vuur', het laatste oerelement. ,,Van de projecten van de afgelopen drie jaar over de oerelementen wil ik volgend jaar de beste items gebruiken om er een passievolle en vurige afsluiting van te maken," legt projectleider Irene van Oers enthousiast uit.

Tien senioren uit de gemeente Hollands Kroon hebben zich in dit theateravontuur gestort. Onder leiding van regisseur Caroline van Veggel (57) komen ze sinds september wekelijks bij elkaar om de voorstelling 'Aardedonker' voor te bereiden. Het is de tweede voorstelling die Van Veggel in opdracht van de stichting Cultuur binnen de Dijken maakt.

Komische, spannende, suggestieve en ervaringsrijke verhalen van de aarde komen tijdens de voorstelling aan bod. Dilemma's als 'Is de aarde van ons of zijn wij van de aarde?' worden voorgesteld. Tijdens dit interview was de cast bezig met repeteren van een theescène, waarin toeschouwers thee wordt aangeboden. Maar of u en ik deze durven drinken? ,,Bezoekers worden meegenomen op een reis. Het is de vraag of zij hierna weer terug naar huis kunnen of wellicht moeten blijven," zo licht regisseur Van Veggel een tipje van de sluier op. Bij een verteltheater is het van belang dat deelnemers met hun eigen verhalen komen of zelf verhalen maken. Van Veggel probeert daarin lijn aan te brengen. De samenwerking tussen de tien deelnemers verloopt prima, zegt ze. ,,We stimuleren elkaar, lachen en er is gevochten voor ieders eigen verhaal."

De voorstellingen vinden plaats in het Robbenoordbos bij camping Het Bos Roept aan de Den Oeverseweg. ,,Als je de locatie ziet weet je gelijk waarom we hiervoor gekozen hebben. Je ruikt gewoon de aarde. We spelen zowel binnen als buiten, waardoor deze bijzondere locatie optimaal wordt benut. Aarde en donker horen bij elkaar, vooral wanneer je een spannende voorstelling wilt maken," vindt Van Veggel. Personages als Kluitje en Aardse Vrouwtjes zijn uitgekozen in relatie met het thema Aarde en zullen, zoals we gewend zijn van de stichting Cultuur Binnen de Dijken, op een boeiende wijze worden vertolkt.

Joke Koomen (71) uit Nieuwe Niedorp is een van de deelnemers aan het verteltheater. ,,Op pakkende wijze zal ik de toeschouwers meenemen in een andere sfeer dan die waarin zij denken te zijn. Niets in de voorstelling is wat het lijkt," lacht ze geheimzinnig. Het aantal bezoekers op deze locatie is maximaal vijftig per voorstelling. Reserveren wordt aangeraden. Uitvoeringen: vrijdag 7 december om 19.30 uur en zaterdag 8 december om 16.00 en om 19.30 uur. De entree kost tien euro.