• Thea Kooij, Leonie Spaansen, Silvia Mentz, Anja Kossen en Lisanne Huijs (van links naar rechts) zijn de organisatoren.

    Evenementencommissie Hippolytushoef

Vier dagen feest 'an Dörp'

HIPPOLYTUSHOEF Het is komende donderdag Hemelvaartsdag en dat houdt in dat het Hippo Feestweekend weer voor de deur staat. Sinds 1982, toen het vijftigjarig bestaan van de Afsluitdijk werd gevierd, wordt dit jaarlijks gehouden. Een nieuw organisatiecomité, de Evenementencommissie Hippolytushoef, heeft zich opgeworpen om deze feestelijke dagen van nieuw elan te voorzien.

Henk Cornelissen

Op Hemelvaartsdag (donderdag 30 mei) beginnen de festiviteiten als vanouds met de ronkende intocht van oude motorfietsen. Daarmee wordt meegedaan aan de jaarlijkse Veteranenrit van het museum Oud Anna Paulowna. Er zijn motoren bij van meer dan honderd jaar oud. De berijders houden hun lunchpauze op het Kerkplein. De eerste motoren komen tegen twaalven het dorp binnen tuffen en rond een uur of één gaan ze weer verder. In de tussentijd kunnen ze door belangstellenden worden bekeken, waarbij Gerard Numeijer deskundig commentaar zal leveren.

Hemels Hippo

Daarna begint een nieuw evenement, namelijk het straattheaterfestival Hemels Hippo. Op verschillende plekken aan de Hoofdstraat en op het Kerkplein staan artiesten. Onder hen Maudy & Lise (bekend van Wiringherlant's Got Talent), Petra Rotgans en Marieke van Dijk met hun interactieve kindershow en leerlingen van Michelle de Jong, docenten van Vocal Center. Kinderen kunnen zich bij de kledingzaak Efkes Kieke, deze dag geopend, laten fotograferen met een paar bekende figuren uit films en musicals.

Jaarmarkt

Vrijdag is het jaarmarkt, van 10.00 tot 17.00 uur. Er zal weer van alles te koop zijn in de vertrouwde kramen en bij zo'n markt horen wat leuke randactiviteiten; een daarvan is een chipskar, een omgebouwde bakfiets waarop chips worden gemaakt. Het treintje van de Ondernemersvereniging Midden- en West-Wieringen wordt uit de stalling gehaald om vanaf 11.00 uur met de kinderen een rondje te rijden. De jongste jeugd kan zich ook nog vermaken op een speelplein voor de katholieke kerk aan de Hoofdstraat, ingericht door de kinderopvangorganisatie Berend Botje. Ze kunnen zich er laten schminken en zonneklepjes kleuren. Er komt tevens een 'schietgooiframe' van Sesamstraat te staan, naast een grote bellenblazer, een reusachtig mikadospel en een limonadekoe.

Ringsteken en muziek

Het ringsteken is na jaren weer terug op het Kerkplein, zij het op kleinere schaal, met lokale deelnemers. Leden van de Wironruiters gaan het publiek hiermee vanaf 14.00 uur vermaken. Zowel zittend op een pony (onder de man, heet het dan) of aangespannen, vanuit de koets, wordt getracht zo veel mogelijk ringen te bemachtigen. Zaterdagmiddag begint om vijf uur een popfestival op het Kerkplein. Daar wordt dan gespeeld door de Wieringer formaties Broken Chain, Guitar Reeves en The Rootz en door leerlingen aan de zangschool van Petra Rotgans. Zondag wordt van 15.00 tot 20.00 uur op het Groene Hart feest gevierd met Rok & Lol en DJ Berry; dit is georganiseerd door café De Kasteleen en Smultaria zorgt voor vast voedsel. Bezoekers kunnen zich uitleven in een skippybalrace en voor de kinderen staat er een springkussen.

Kermis

Op 't Hoekje staan gedurende deze feestelijke dagen weer de kermisattracties van de familie Jonker. Bij een aantal winkeliers in het dorp worden zaterdag muntjes voor de kermis weggegeven.