• De nieuwe 26 meter lange boomkorkotter voor O.F. Fishing Ltd.

    Luyt Groep

Luyt begint afbouw nieuwe Ierse boomkorkotter

DEN OEVER Het casco van de nieuwe Ierse boomkorkotter met registratienummer WD-3 is voltooid en afgelopen maandag te water gelaten bij IBIS in Burgum. Het schip wordt aanstaande zaterdag in Den Oever verwacht. Het 26,05 meter lange vaartuig - met een diepgang van 3,10 meter - zal door het Prinses Margrietkanaal naar Den Oever worden gesleept, waar Luyt BV vervolgens zal beginnen met de afbouw en de volledige installatie en inrichting van machines. 

De nieuwe boomkorkotter wordt gebouwd voor O.F. Fishing uit het Ierse Kilmore Quay. Het schip is de eerste nieuwbouw voor O.F. Fishing en krijgt de naam 'Tilly', naar de moeder van de gebroeders O'Flaherty, de eigenaren van het schip.

Het nieuw te bouwen schip zal komende maandag of dinsdag, afhankelijk van het weer, uit het water worden gehesen in de haven van Den Oever met twee enorme hijskranen van KTF uit Harlingen. Tegelijkertijd zal de Crabber E-1, Nichola of Ladram, haar plek naast de machinefabriek van Luyt verlaten en in het water gehesen worden voor proefvaart en overdracht.

De Ierse WD-3 is door Luyt in eigen beheer ontworpen. Als hoofdaannemer is het Oeverse bedrijf verantwoordelijk voor de complete bouw van het schip, van ontwerp, cascobouw, afbouw tot en met oplevering. Luyt zal het schip voorzien van een Mitsubishi-hoofdmotor en -generatorsets. Daarnaast zullen de schepen worden uitgerust met een zes-trommel Luyt-vislier. In de afbouw werkt Luyt nauw samen met toeleveranciers van Wieringen en uit de omliggende regio.

O.F. Fishing is een grote rederij en een goede en tevreden klant in Den Oever. Al jaren verzorgt Luyt het onderhoud aan de vloot van O.F. Fishing. Twee jaar geleden kwam de WD-63 'Lian Jan' voor onderhoud en een nieuwe lier en kwam de WD-14 'Willy' voor een nieuw stuurhuis, een nieuwe lier en een nieuwe hoofdmotor. De WD-38 'Saltees Quest' krijgt dit jaar een nieuwe zes-trommel vislier aan boord en ook de DA-37 'Emer Jane' komt voor de kant in Den Oever voor het inbouwen van een nieuwe zes-trommels Luyt-vislier en divers onderhoud.