• Winnaars Benthe van Loon en Robyne Gouwenberg springen samen met Marlies Postma van de DA.

    Laurens van der Vaart

Meeuwsen verlaat na 62 jaar Middenmeerse Brugstraat

MIDDENMEER Optiek Meeuwsen Eye Wish sluit op zaterdag 17 november haar deuren in de Brugstraat. Een maand later gaat de ernaast gelegen drogisterij DA van Meeuwsen eveneens dicht. Beide zaken, die tientallen jaren het gezicht van de winkelstraat in Middenmeer mede bepaalden, worden door Ed en Ingeborg Ruijter voortgezet in Wieringerwerf. Het hart van de Brugstraat krijgt na 62 jaar een ander aangezicht. Onze verslaggever Laurens van der Vaart had hierover een gesprek met Ingeborg.

In 1956 nam Kees Meeuwsen beide winkels over. Er was toentertijd drogisterij De Meer en een kleine optiekafdeling in gevestigd. Meeuwsen woonde ernaast met zijn gezin tot 1996. Zijn dochter Ingeborg, die haar vader opvolgde in de zaak, is in het pand geboren. ,,Ja, ik ben natuurlijk op een bijzonder wijze verbonden aan het pand," vertelt Ingeborg. ,,Ik bracht er mijn jeugd door, zag van dichtbij de werkzaamheden in de winkel en heb later met mijn man Ed het stokje overgenomen in beide winkels. Verhuizen is dus nog wel een dingetje en ook niet leuk om te doen."

Vader Kees Meeuwsen maakte er vanaf het begin een goede drogisterij van met een breed assortiment. Vrij snel werd het een DA-zaak. Ook Meeuwsen Optiek heeft in al die jaren een prima naam opgebouwd. Ed Ruijter staat daar inmiddels al weer twintig jaar in de winkel. ,,Onze overwegingen om deze stap te zetten, komen niet van de ene op de andere dag uit de lucht vallen," zegt Ingeborg. ,,We hebben er lang en goed over nagedacht. In Wieringerwerf hebben we ook twee panden naast elkaar, Daar is mijn andere DA-zaak en de optiek kan ernaast worden gevestigd. Vooruit kijkend en alles op een rijtje zettend, hebben we een poos geleden de knoop doorgehakt." Personele gevolgen zijn er gelukkig niet; iedereen gaat mee. Meeuwsen Optiek komt naast de DA drogist in de Terpstraat in Wieringerwerf.

Door het vertrek van beide winkels uit de Brugstraat, ontstaat geen leegstand. In de optiekwinkel in Middenmeer komt een nieuwe zaak, De Bewuste Drogist. Rosalyn Gouwenberg en Marlies Postma, beiden al vele jaren werkzaam in de DA-drogisterij, gaan samen deze winkel runnen. Zo'n 60.000 drogisterij- en reformartikelen kunnen via deze drogist gekocht worden. In de winkel is een ruime basisvoorraad en er kan ook veel via de webwinkel besteld worden. Bloemenzaak Thuis verhuist van de huidige plek in de Brugstraat enkele deuren verder, naar het grotere pand van de DA-drogisterij. ,,Het kan daar allemaal ruimer en aantrekkelijker worden opgesteld," aldus eigenaresse Miranda Sudmeier. Tijdens de verhuizing in december blijft alles open zodat de klanten er ook dan terecht kunnen.

DA-drogist Meeuwsen organiseerde afgelopen zaterdag een wedstrijd touwtjespringen. Het belang van voldoende bewegen werd daarmee onderstreept. Nu vooral in de strijd tegen botontkalking, ook wel bekend als osteoporose, een aandoening waar veel mensen op latere leeftijd mee te maken krijgen. Zaterdag was het Wereld-osteoporosedag. Benthe van Loon en Robyne Gouwenberg wonnen samen de wedstrijd.