• Antiek en vintage

Wat is het verschil tussen antiek en vintage?

Advertorial

Antiek of vintage? Dat is als lood om oud ijzer. Daar zit weinig verschil tussen. Dat denken velen althans. Maar niets blijkt minder waar. Er zit namelijk wel degelijk verschil tussen deze twee termen. Laat je door bijvoorbeeld een medewerker van een kringloopzaak dus niet te snel wijsmaken dat een bepaald item antiek of juist vintage is, maar neem het zelf even onder loep. Het is niet al te lastig.

Antiek
Het belangrijkste kenmerk van een antiek goed is dat het voorwerp, bijvoorbeeld een oud meubel uit het huis van je overgrootmoeder, meer dan 100 jaar oud is. Antiek meubilair komt echter niet al te vaak voor: het is tamelijk zeldzaam. In zogenoemde antiekwinkels, waarvan de meeste in Amsterdam zijn gevestigd, worden zelfs vaak producten te koop aangeboden die in feite niet eens écht antiek zijn: ze zijn minder dan 100 jaar oud. Verder is een antiek voorwerp in de meeste gevallen met de hand gemaakt, waar tegenwoordig vrijwel alles gemaakt wordt in massaproductie. Dat maakt antieke voorwerpen, van beeldjes tot kandelaars en schilderijenlijsten, vaak vrij duur. Toch is de antiekmarkt de laatste jaren flink in elkaar gezakt. Betaalde je vroeger nog duizenden euro’s voor antiek meubilair, tegenwoordig staat marktplaats er vol mee. Wil je van je antieke meubels af? Dan kun je je antiek verkopen aan een inkoper.

Vintage
Een vintage product is in de regel minder oud dan antiek. Een voorbeeld is een antiek kastje uit 1880, dat in 1940 nagemaakt is: die kopie is dus vintage, maar geen antiek. Doorgaans wordt een voorwerp dat tussen 1920 en 1980 gemaakt is, als vintage gekenmerkt. Lastig aan de term is dat het tegenwoordig hip is om een voorwerp, bijvoorbeeld een kledingstuk, vintage te noemen. In veel gevallen is niet namelijk niet terecht. Zo krijgt een tweedehands broek bijvoorbeeld al snel die naam, maar ook authentieke kledij op een modeshow. Dit terwijl het kledingstuk echter nog lang niet ‘oud genoeg’ is om daadwerkelijk de term te mogen dragen: het heeft enkel een ouderwetse uitstraling. Dit soort stukken vallen onder retro: gloednieuws, maar geïnspireerd op een vintage stijl.

Het verschil opmerken
De vraag is nu hoe je antiek van vintage kan gaan onderscheiden als je bijvoorbeeld op de markt of in de kringloopwinkel loopt. Dat kan soms lastig zijn. Goed is om te kijken naar de stijl waarop het voorwerp gemaakt is. Die bepaalde stijl hoort immers bij een bepaalde tijdsperiode. Als die tijdsperiode meer dan 100 jaar geleden is, is de kans groot dat het product antiek is. Zo niet is het vintage, of zelfs simpelweg ‘nieuw’. Een kritische blik op het product kan je dus helpen te bepalen of wel écht oud is, voor je het koopt. Maar misschien wel het belangrijkste is: koop vooral de producten die jij zelf mooi vindt.